Tot ce trebuie să știi despre rovinietă în 2018 în România, Ungaria, Bulgaria

rovinieta

Tot ce trebuie sa stii despre taxa de drum

În majoritatea statelor europene, pentru a circula cu un vehicul pe drumurile publice trebuie plătită o taxă. Această taxă este cunoscută sub numele de vignetă. Cum poți să o plătești și de ce, afli în 5 minute citind întreg articolul.

În România, rovinieta se plătește către CNAIR, adică Compania Națională de Administrare a Infrastructurii rutiere. Este o taxă ce se plătește pentru toate autovehiculele, excepție făcând motocicletele și mopedele. Valoarea taxei se calculează în funcție de categoria în care se încadrează vehiculului, informații detaliate despre categoriile disponibile găsiți pe site-ul CNAIR sau dând click pe acest link.

Rovinieta în România

Categorii de roviniete în România

Categoria A – autoturisme

Categoria B – vehicule de transport marfă cu MTMA (masă totală maxim autorizată) între 0 și 3,5 tone.

Categoria C – vehicule de transport marfă cu MTMA între 3,5 – 7,5 tone.

Categoria D – vehicule de transport marfă cu MTMA între 7,5 – 12 tone.

Categoria E – vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12 tone și maxim 3 axe.

Categoria F – vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egal cu 12 tone și minim 4 axe.

Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 locuri pe scaune (inclusiv soferul).

Sancțiuni

Lipsa rovinietei poate fi sancționată cu amendă de până la 4500 lei.

 Control rovinietă

Așadar, cel mai bine ar fi să știm când expiră rovinieta sau dacă este în termen de valabilitate. Așa că, unde verific asta?

Simplu – pe site-ul CNAIR la secțiunea verificare rovinieta sau dând click pe acest link.

Trebuie știut că rovinietele se pot verifica automat de către camerele de monitorizare ale traficului. Lista lor și locația se poate găsi pe web, însă să știi că sunt camere funcționale pe DN1 între București și Brașov, de asemenea camere funcționale pe Valea Oltului.

Problema apare că aceste camere, deși utile în identificarea contravenției nu te ajută imediat să intri repede în legalitate. De exemplu, dacă ai fost surprins de o cameră de verificare roviniete că nu ai rovinietă valabilă, amenda se va trimite către proprietarul vehiculului într-o perioadă de 2 săptămâni în cel mai fericit caz până la 7 luni, cum a fost situația mea, cel care scriu acest articol.

În concluzie la acest paragraf, verifică la link-ul menționat mai sus dacă ai rovinieta valabilă înainte de a pleca la drum.

Cumpărare rovinietă România

Rovinieta o poți cumpăra de la majoritatea benzinăriilor, tot la acestea poți achita și taxa de trecere la podul de la Fetești.

Rovinieta o poți cumpăra de pe site-uri dedicate cum ar fi acesta: https://www.roviniete.ro/ro unde odată realizată și plătită comanda, primești pe mail o factură pentru rovinieta emisă.

Un site foarte util pentru a gestiona și cumpăra vignetă pentru mașina ta sau mașinile deținute în familie sau firmă, este: https://www.erovinieta.ro Tot ce ai de făcut este să te înregistrezi pe site, ți se vor cere informații ce vor fi folosite pentru facturare. Odată înregistrat ai posibilitatea de a adăuga una sau mai multe mașini la contul tău. Pentru fiecare mașină pe care o gestionezi ai posibilitatea de a verifica valabilitatea vignetei cu un singur click. Rapid, simplu, elegant, #BunVenitInSecolul21.

Vigneta Ungaria

Dacă ți-ai planificat să mergi în excursie în Ungaria sau în vestul Europei, atunci e bine să știi că și acolo, la fel ca în România, se plătește rovinieta.

Categoriile sunt ușor diferite față de cele din Romania și se adaugă plata rovinietei pentru motociclete, mopede și scutere.

Categorii vignetă Ungaria

D1M – motociclete

D1 – vehicule cu mai puțin de 3,5 tone și mai puțin de 7 locuri

D2 – vehicule cu mai puțin de 3,5 tone și mai mult de 7 locuri

B2 – autobuze

U – remorci care sunt atașate vehiculelor din categoriile de mai sus.

Cumpărare vignetă Ungaria

Partea bună este că poți cumpăra rapid și simplu o vignetă pentru Ungaria sau alte țări din vestul Europei accesând acest link: TollTickets.com. Tot pe această pagină vei afla mai multe informații despre vignetele disponibile în fiecare țară în parte. Dacă te întrebi, site-ul funcționează ok, am cumpărat și utilizat rovinietă emisă de ei și totul a fost bine.

Poți cumpăra vignetă pentru Ungaria și prin intermediul aplicației TPark, poți accesa următorul link ca să ajungi la aplicație: http://www.tpark.ro/ Tot din această aplicație îți poți plăti taxa de parcare pentru majoritatea orașelor din România. Găsești la link-ul menționat mai sus o listă cu orașele în care TPark este utilizat pentru plata parcării și a abonamentelor pentru parcare.

Control vignetă

Controlul se face destul de simplu, cu camere de supraveghere sau de către agenți. Aceștia de obicei sunt în benzinăriile și parcările din apropierea graniței și te opresc să te controleze de obicei la ieșirea din benzinărie sau parcare. Controlul se face după numărul de înmatriculare, nu este nevoie să prezinți alte acte, cel puțin așa se întâmplă în cazul motocicletelor.

Vignetă Bulgaria

Vigneta pentru Bulgaria se cumpăra de la punctul de trecere al frontierei sau de la ghișeele special amenajate în apropiere. La fel ca în România sunt diferite categorii de vignete disponibile, diferențierea se face în funcție de scopul vehiculului, marfă sau pasageri și norma Euro de poluare. După cum spuneam în articol, fiecare țară cu regulile ei.

Odată cumpărată o vignetă ea trebuie lipită într-un loc vizibil pe parbrizul vehiculului însă fără a încurca vizibilitatea șoferului.

Poți afla mai multe informații despre vigneta de Bulgaria de la acest link: https://vignete.weebly.com/bulgaria.html

Un gând despre „Tot ce trebuie să știi despre rovinietă în 2018 în România, Ungaria, Bulgaria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: