Telefonul tău ce face? Te (supra)veghează?

Cyber-War

Știm că telefoanele sunt supravegheate, însă acum s-a ajuns la un nou nivel cu ajutorul smartphone-urilor. Citește în continuare ca să afli detalii.

Majoritatea folosim Google atunci când vine vorba de utilizarea hărților virtuale pentru navigație și orientare, Google pentru stocarea unor documente și informații personale, precum și GMail, serviciul de email gratuit oferit de gigantul american.

Serviciile Google sunt și pe majoritatea telefoanelor noastre de nouă generație.

Întrebarea pe care ți-o adresez în acest articol este: Știe telefonul tău mai multe despre tine decât știi tu?

Până nu demult, încărcam telefonul și bateria ajungea aproape o săptămână. În momentul de față dețin un smartphone cu sistem de operare Android și am noroc dacă îi ține bateria două zile. Ceva s-a întamplat între timp. Ceva îi consumă bateria, ca IT-ist îmi dau seama că există procese ce rulează în background ce în mod evident au un impact direct asupra autonomiei terminalului mobil. Caut să opresc aceste procese, asta în măsura în care îmi permite sistemul de operare și în măsura în care nu îmi afectează în mod direct aplicațiile pe care doresc să le utilizez.

Revenind la tema articolului, îți aduc în vedere cuvântul ”TIMELINE”. Când auzim acest cuvânt majoritatea ne gândim la cronologia oferită de rețelele de socializare. Te-ai gândit că ai putea avea o cronologie a mobilității tale, adică a locurilor prin care ai fost?

Cu ajutorul acestei cronologii ce conține rutele și traseele pe care te deplasezi, se poate afla foarte ușor obiceiurile unui individ. Se poate afla ce tip de localuri frecventează, care este probabilitatea ca el să meargă în anumite orașe sau regiuni ale unei țări, nivelul său de trai sau cu cine se întâlnește. În prezent, public, poți să îți accesezi cronologia prin intermediul unui link, pe care-l introduci în Chrome (browser web utilizat de mulți utilizatori).

https://www.google.com/maps/timeline?authuser=0&pb

Drept dovadă, o mică plimbare de prânz în Cluj. Știam că sunt singur, dar de fapt aveam un companion alături de mine ce avea grijă să îmi noteze toate locurile importante pe unde am mers. A înregistrat tot parcursul meu din ziua respectivă.

timeline

După cum putea vedea în imaginea anterioară, se utilizează hărțiile Google, pe acestea putem vedea puncte de interes unde am fost sau accesând secțiunea de cronologie și alegând o dată anume, putem vedea ce s-a întâmplat în data respectivă. Se pare că sistemul este destul de bine optimizat pentru a deduce mijlocul de transport utilizat, după cum vedem în exemplu se diferențiază clar momentul în care am mers pe jos de cel în care am utilizat mijloace de transport în comun.

Pentru mai multe detalii te invit să încerci să accesezi cronologia ta și apoi să lași un comentariu la acest articol.

P.S. Din câte se spune pe site, poți dezactiva funcția de urmărire (traking).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.