Marcare trasee turistice – Moieciu de Sus – Fundata

IMG_0541

Voluntariatul este sexy Smile. Ai ocazia să petreci timp de calitate în sânul naturii înconjurat doar de voie bună și fericire.

Alături de membrii Centrului de Ecologie Montană din Moieciu de Sus am avut onoarea să particip la marcare unor trasee turistice tematice în zona Moieciu de Sus – Fundata. Am petrecut un weekend minunat în mijlocul muntelui făcând o serie din activitățile mele preferate. În cele ce urmează îți voi prezenta ceea ce am realizat, iar la final închei cu aducerea aminte a celor ce au făcut posibil acest eveniment.

Totul a început într-o seară de joi. Navigând pe web (un mod fancy de a spune că eram cu scroll-ul pe pagina de Facebook) dau peste un eveniment organizat de Centrul de Ecologie Montană (CEM). Apel voluntari marcare trasee turistice. Mă uit la dată, era weekend-ul 19-20 septembrie. S-a potrivit la fix pentru că planurile pe care le aveam pe acele două zile nu erau bine definite, deci puteau suferii o amânare. Mă înscriu, confirm participarea, discut cu un prieten care se ocupa de o parte din organizare și mă înfățișez sâmbătă dis-de-dimineață la microbuzul ce avea să-mi poarte pașii în Moeciu de Sus. De acolo am ajuns la CEM unde distracția a început după cum urmează.

PTDC0149

IMG_0493

Dimineața am început-o cu o cană de cafea (au fost două de fapt) pregătită cu mare atenție pentru voluntarii ce începeau să se adune. Am pregătit materialele: vopsea, pensule, șabloane. A fost o idee bună să le testăm pe toate să ne asigurăm că nu lipsește nimic. Până aici toate bune și frumoase deoarece îmi plac activitățile de lucru manual, iar decuparea șabloanelor s-a potrivit de minune.

Am pornit la drum cu forțe proaspete pe plaiuri mioritice. Peisajele sunt greu de descris în cuvinte. Ca să fac un rezumat, mă aflu pe ceva se seamănă a deal, la poale sunt case și un drum firav își poartă drumeții către casele răsfirate. Soarele a răsărit de două sulițe și se avântă cu încredere către amiază. Mă uit în dreapta mea și văd pajiști proaspăt cosite, iar mirosul fânului îmi îmbată simțurile. În depărtare se văd Bucegii ce-și înalță crestele semețe. Mă uit în stânga și văd două trei dealuri după care răsare semeț Piața Craiului ce se poate admira în toată splendoarea sa. Mă uit spre cer, iar un vultur planează agale pe deasupra satului. Este un peisaj de poveste pentru care mulți ar da ce au mai de preț ca să facă parte din el. Eu am dat din timpul meu și bună voința de care dau de obicei dovadă, iar răsplata a fost peste măsură.

Peisajele ne-au încântat tot drumul, traseul a fost ușor, oamenii pe care i-am întâlnit de-abia așteptau să stăm puțin de vorbă.

Am realizat marcaje de dimineață până târziu în  noapte. Practic am îmbinat plimbarea cu munca și a meritat efortul. Am avut parte de tură de zi și de noapte, m-am jucat cu vopsea și mi-am exersat talentul de pictor amator.

Mă uit în dreapta și văd Bucegii. Nu a trecut mult timp de când mă uitam de acolo spre acest loc.

IMG_0499

În stânga se înalță Piatra Craiului.

IMG_0503

Deasupra ne dă târcoale un vultur.

IMG_0501

Case specifice zonei, greu de crezut că ar construi cineva aici, dar sincer si eu mi-aș construi o casa într-un astfel de loc.

IMG_0509

IMG_0504

După câteva ore de muncă, peria de sârmă a spus că ar fi cazul să mai luăm o pauză.

IMG_0514

Nu stăm mult pentru că mai avem de mers până terminăm de marcat traseul acesta.

IMG_0525

Seara, spectacolul spectacolul oferit de natură și distracția este trăită de 10 ori mai intens. Am pictat marcaje la lumina frontalelor și m-a plăcut foarte mult.

IMG_0538

Mi-a spus un prieten bancuri cu și despre brăneni. Nu le-am dat crezare până nu am întâlnit următoarea construcție în mijlocul unei pajiști îngrădite din Fundata.

IMG_0547

Poți face poze toată ziua, ai de unde alege ce să fotografiezi.

IMG_0551

În tot acest peisaj de poveste se vede un cumulonimbus la orizont. Mai târziu aveam să aflu că a făcut prăpăd prin Brașov, în timp ce eu mă relaxam lucrând la trasee turistice prin Moieciu de sus și Fundata.

IMG_0561

Prin această acțiune CEM realizează implementarea unui proiect de Conservare a peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata – Moieciu de sus. “Prin acest proiect, inițiatorii își propun să creeze premisele unei dezvoltări durabile a zonei prin ecoturism, ca factor esențial în conservarea peisajului agro-pastoral.”

Mai multe detalii poți găsi pe site-ul turismrural.ro sau pe facebook/PeisajeAgroPastorale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.