Montaniarzii… Iezer 2015

Iezer

Vară afară… Greu de ales dacă să merg pe munte sau la mare unde să sorb dintr-o bere. Muntele a fost ales Open-mouthed smile și de data aceasta.

Pașii m-au purtat în munții Iezer. Alături de Asociația montană Carpați am avut prilejul să particip la remarcarea unui traseu foarte frumos.

IMG_19800106_020110

Pornirea pe traseu am realizat-o de la Cabana Voina. Acolo au rămas și mașinile ce ne-au adus. Remarcarea avea să demareze a doua zi pornind de la Vârful Roșu. Traseul remarcat pornește de la Vârful Roșu (2469 m) continuă prin Curmătura Oticului (1860m) trece pe lângă vârful Mezea și ajunge în cele din urmă la curmătura Brătilei. A durat “doar” 4 zile să remarcăm acest traseu (prima și ultima zi au fost în mare ocupate de deplasarea la și de la tabără). A fost o experiență plăcută pe care o voi repeta cu prima ocazie.

RemarcareIezer

Pe acest traseu este foarte important să ai apă cu tine. Punctele de realimentare sunt rare, iar distanțele destul de mari. Ținând cont că este în mare parte un traseu de creastă, atunci este de înțeles că accesul la izvoare devine dificil.

Am avut ocazia să întâlnesc foarte mulți turiști străini. Erau încântați de frumusețea munților noștrii. Spuneau “Your mountains are very clean. If you have come to our country you would have seen lot of PETs.” Erau turiști sosiți din Ucraina. Ne-au împărtășit din al lor spirit. Acest spirit era de fapt o țuică specifică Ucrainei. O țuică realizată din cereale, inițial am zis că e vodkă, ei ne-au contrazis cu tărie “niet vodka” Smile Mai în engleză, mai în română sau ucraineană ne-am înțeles de minune. Ei ne-au invitat să le gustăm deliciile culinare și bahice, noi i-am invitat să ni se alăture la focul de tabără unde ne odihneam după o zi plină.

Traseul a fost oarecum ușor de remarcat. Doar căldura ne punea opreliști ajutându-ne să consumăm foarte repede puținele rezerve de apă pe care le aveam. Însă toate părțile dificile și toate necazurile dispăreau de îndată ce vedeam entuziasmul pe fața turiștilor ce treceau pe lângă mine. Am auzit de câteva ori felicitări la adresa mea și a colegilor mei  pentru faptul că facem un lucru foarte bun și util tuturor.

IMG_19800106_020225

Așadar o zonă frumoasă, merită văzută. De reținut că semnalul GSM este rar sau deloc, deci ne deconectăm de tehnologie pentru a petrece ceva timp în sânul naturii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.