Supraviețuirea urbană

snuff_movie

Ghid de supraviețuire urbană, în general. Iată ce e de făcut pentru o viață mai bună.

Vara este unul din anotimpurile cele  mai plăcute, dacă te-ai născut și ai crescut într-un oraș la poalele muntelui, altfel ghinion, mai încearcă odată Open-mouthed smile. La poalele munților e simplu: vara ține 2-3 săptămâni, în toate celelalte areale geografice vei avea nevoie de acest ghid pentru a trece mai ușor peste vară și timp în general.

Căldura

Ventilarea camerei. Majoritatea avem acum montate geamuri termopan cu tâmplărie PVC. Un trick bine cunoscut este rabatarea geamului pentru aerisirea încăperii. Este excelent pe timp de iarnă, căldura rămâne la interior. Același lucru se petrece și vara, aerisim dar căldura rămâne.

Încearcă să aerisești camera deschizând complet geamul. În câteva minute deja se aerisește camera. Dacă faci acest lucru seara (sau după apusul soarelui) precum și dimineața (atunci când aerul este mai rece) vei vedea că temperatura din casă devine din ce în ce mai plăcută. Exemplu: ora 17:00, vii de la muncă 29 grade în apartament. Aplicând metoda de mai sus: ora 07:45, temperatura interioară 23 grade, exterior 16. Ora 17:00, temperatură interioară 25 grade, exterior 32 grade.

Electricitatea

Pentru cei care gătesc electric, încearcă să folosești un capac pentru a acoperii vasul în care prepari mâncarea. Vei remarca faptul că mâncarea se prepara puțin mai repede însă consumul de energie electrică va fi cu până la 30% mai mic. Dacă luăm în calcul prețul pe kWh, putem obține o economie anuală de aproximativ 200 lei.

Transport

Bicicleta este cel mai rapid mod de transport urban. Nu știu unde locuiești tu, însă în orașele unde am lucrat și am avut ocazia să pedalez spre locul de muncă, s-a simțit diferența.

Exemplu: traseu de 6 km. Mașină personală ~24 minute. Transport în comun ~ 1 oră (două linii de autobuz, timp de așteptare, mers până la stație… PLM). Bicicletă ~18 minute. Beneficiu: mișcare dimineața și seara, lucru binevenit după o zi de lucru în fața PC-ului.

Dacă alegi mașina personală: Verifică presiunea în roți. Consumul de carburant crește cu ~5% dacă presiunea în cauciucuri este cu 0.5 bar mai mică decât cea recomandată. Presiune corectă în pneuri rezultă în economii anuale de până la 850 lei. De asemenea o presiune incorectă în pneuri determină uzura prematură a acestora, ceea ce se traduce prin înlocuirea cauciucurilor mai des sau o cheltuială suplimentară nejustificată.

Transport – public

După cum spuneam, dacă distanța până la locul de muncă este mică, sub 5 km, alege bicicleta. Altfel, alege tot bicicleta dacă ai de mers cu două sau mai multe linii de autobuz. Oricum de ce să plătești abonament la sală de forță când poți face mișcare folosind bicicleta?

Transport – aerian

La noi în țară nu este o problemă esențială poluarea realizată de aeronave. Nu avem suficiente aeroporturi pentru a ne deplasa foarte mult cu avionul, iar costurile sunt suficient de mari pentru a ne pune pofta în cui. Referitor la transportul feroviar… o glumă bună. Exemplu: Brașov Cluj-Napoca, trenul parcurge traseul în ~9 ore, un autocar în ~5 ore.

Nutriție

Urban-Survival-Pack7

Este esențială o dietă echilibrată. Poți întreba nutriționistul referitor la ce ar trebui să consumi în funcție de  metabolismul tău și de activitățile pe care le desfășori. Cu toate acestea în materie de fructe și legume, poți alege să consumi produsele care sunt “în sezon”. Vor tinde să aibă prețul cel mai mic, iar prospețimea lor este garantată. Exemplu: căpșuni: la început de sezon ~20 lei kg, în sezon 4 lei kg.

Bunuri de larg consum

Deși se practică rar, reciclarea este un lucru bun. Nu văd de ce ar trebui să primești bani pentru a-ți arunca gunoiul acolo unde trebuie. Un exemplu este Germania unde poți primii 25 cenți pe doza de aluminiu reciclată. O inițiativă demarată de ei în 2006, a dat roade bune și continuă să funcționeze. În cazul nostru, hai să începem să reciclăm de bună voie pentru a păstra un mediu curat. M-am săturat să văd la marginea pădurii adevărate gropi de gunoi create de locuitorii cartierelor din zonă. M-am săturat să particip la acțiuni de “ecologizare” al Ariei protejate Muntele Tâmpa sau Parcul Natural Bucegi.

 

Aplicând măcar parțial indicațiile din ghidul de mai sus, am putea contribui activ la reducerea emisiilor de noxe și totodată ne-am îmbunătății viața. Am fi mai sănătoși, mai voioși. Venitul ar putea fi folosit mai eficient pentru împlinirea dorințelor, nu doar pentru un trai modest zi de zi.

Spor și ne auzim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.