à la Cluj

Cluj_00

Un oraș în continuă schimbare. Mereu găsesc ceva nou în acest oraș frumos din inima Transilvaniei.

Am fost recent în Cluj Napoca și am rămas plăcut surprins de ceea ce am găsit acolo. Orașul este exact cum mi-l aduceam aminte, poate mai frumos. Un oraș tânăr în continuă schimbare. Am avut ocazia să fiu din nou plăcut surprins de amabilitatea oamenilor din jurul meu. În continuare îți voi arăta ceea ce am putut să surprind prin lentila unui mic aparat foto într-o dimineață de joi.

Am servit micul dejun (bănuiesc că până aici nimic nou, toți facem asta) și am ieșit să mă plimb înainte de a merge să rezolv treaba pentru care venisem în Cluj Napoca.

Cluj_01

Încep cu Parcul Central. O zonă de agrement și relaxare unde m-am simțit foarte bine. Am rămas surprins de multitudinea de sportivi ce ieșiseră să-și facă înviorarea de dimineață. Am văzut oameni din toate categoriile de vârstă ce alergau sau mergeau cu bicicleta. Unii își plimbau animalul de companie, alții se îndreptau grăbiți spre muncă. Însă toți au ales un traseu plăcut pentru a ajunge la destinație, o plimbare prin natură în mijlocul orașului.

Se poate vedea cum tarabele își așteaptă clienții să vină. Orașul se trezește și devine din ce în ce mai animat.

Cluj_02

Peisaje precum cel pe care îl vezi mai jos încep să dispară. Dacă până acum era o aventură să găsești un cadru potrivit pentru a surprinde un detaliu arhitectural, în viitorul apropiat, va fi mult mai ușor. Cablurile se mută în subteran.

Cluj_03

Din fericire am înțeles repede cauza ambuteiajelor ce blochează majoritatea arterelor.

Cluj_05

Se construiește de zor, încă de la prima oră a dimineții. Stau și mă întreb dacă oamenii aceștia au luat pauză peste noapte sau lucrează de zor pentru a ne fi nouă mai bine.

Cluj_04

La un moment dat aud un polițist ce dirija circulația cum admonestează un șofer grăbit “Pe acolo merge autobuzul! Ai și tu răbdare, mergi în rând cu lumea.” Da, în centru, pe Memorandumului se construiește, se asfaltează și în primul rând, cablurile se mută în subteran. Deja se simte cum orașul capătă o nouă față.

Cluj_06

Pe “Strada în oglindă” s-au ocupat deja aproape toate locurile de parcare, dar nu-i bai, asta înseamnă că oamenii deja și-au început ziua de lucru. Vei mai găsi aici loc de parcare mai pe seară. Nu-i panică man, lasă mașina la hotel sau acasă și hai pe jos la plimbare. Orașul are multe de oferit, de la localuri selecte unde poți servi un mic dejun copios, la muzee și zone care îți pot servi drept inspirație pentru următoarea ta aventură. Un astfel de loc este Biserica Sfântul Mihail din Piața Unirii, ce se poate vedea în această imagine în plan îndepărtat. În fiecare sâmbătă începând cu ora 17:00 poți asculta concerte de orgă. Minunat Smile!

Cluj_07

În trecerea mea am reușit să surprind un cadru destul de bun dinspre Teatrul Național către Statuia lui Avram Iancu și Catedrala Adormirii Maicii Domnului.

Cluj_08

Orașul este agitat, ambulanțele se strecoară cu agilitate prin trafic pentru a ajunge cât mai repede la destinație. Nu este un lucru ușor în condițiile în care se stă bară la bară. Dar se descurcă. Bine că suntem în Ardeal și oamenii sunt mai răbdători, ai impresia că de aici izvorăște timpul și este din plin pentru fiecare. Rar să auzi un claxon venind dinspre un șofer grăbit. Am avut ocazia să văd oameni ce așteaptă liniștiți pe bancheta din spate în timp ce se delectează citind o carte.

Cluj_09

Este un oraș în care îți recomand să petreci măcar două seri daca timpul tău nu-ți îngăduie să stai mai mult. Sunt mult prea multe locuri ce merită vizitate și evenimente la care cu siguranță ți-ar place să particip. Două ce-mi vin acum în minte sunt Electric Castle și TIFF.

Așadar spor și te invit să vezi Clujul! Ce ți-am arătat aici este o mică parte, tocmai pentru că am dorit să mă bucur cât mai mult de șederea mea acolo, iar la un moment dat telefonul începuse să-mi spună subtil să las fotografiatul și să mă bucur de natura urbană și de peisaj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.