Programator: cafea + timp + imaginatie

Programme

Transformând cafea și nicotină în cod din 1985 până acum… nopți nedormite și vise neîmplinite. Hai să vezi ce este un “programator”!

Definiția unui programator:

“Programator (substantiv): Un organism ce convertește cafeină sau alcool în cod” – definiția standard acceptată, validată prin interacțiunea cu membrii acestei subspecii de homosapiens.

În mod normal programatorii sunt acei oameni ce scriu cod ce rulează pe mașini Turing. Scopul lor final este de a termina cât mai mult din muncă înainte de venirea termenului limită impus de angajator. Programatorii în general sunt oameni cu o inteligență peste medie, deoarece majoritatea lor pot înțelege foarte bine cum funcționează un computer. Acest lucru este deseori peste puterea de înțelegere a oamenilor obișnuiți. De aceea programatorii sunt deseori văzuți drept mici zeități pe care le putem chema oricând avem o problemă conexă domeniului IT.

O discuție obișnuită cu un programator (indiferent ce programează el) începe așa:

– Salut! Ce mai faci?

– Destul de bine, lucrez la o firmă IT.

– Ah… interesant. Spune-mi… de ceva timp a o problemă cu telefonul meu. De asemenea nici laptopul nu merge prea bine, iar GPS-ul de care-ți spuneam săptămâna trecută îmi dă mari bătăi de cap. Când ajungi să te uiți la ele? Pentru tine sigur nu e mare lucru și poți să mi le repari.

– WTF !?!?!? (nici nu ne-am întâlnit bine și îmi cere să-i repar toate electronicele din casă) Nu-i panică man! Le rezolvăm, ia-le ușor și trecem peste.

Cred că am reușit să fac o sinteză destul de bună a conversației tipice dintre un om obișnuit și un programator.

Revenind. În calitate de angajator, indiferent ce programator decizi să angajezi, asigură-te că nu-l expui direct la razele soarelui. Orice lumină mai puternică decât strălucirea monitorului poate provoca daune permanente și chiar moartea programatorului Open-mouthed smile. De asemenea dacă dorești să- expui vizitatorilor, asigură-te că nu va bate nimeni în geam, programatorii se sperie foarte ușor atunci când sunt la lucru. Într-un fel seamănă cu plantele carnivore, dacă-i oferi mediul potrivit se va dezvolta armonios, altfel se va usca rapid și va trebui înlocuit.

Exemplu de aplicație software pe care un programator o va produce măcar o dată în viață:

#include <stdio.h>

#include <myCodeNotYours.h>

using namespace std;

int main ( int argc, char** argv)

{

cout << myCode::MEANING_OF_EXISTENCE << endl;

return 0;

}

Tipuri de programatori

N00bs – acel gen de programator ce încă nu a învățat să scrie o linie de cod, personaj fără abilități tehnice. Ergo – nu este încă un programator. Orice individ ce nu a reușit să stăpânească un limbaj de programare este prin urmare un N00b.

e963_n00b

Code Monkey – genul de geniu neînțeles, prea inteligent pentru a-și bate capul să-și termine studiile (liceale sau universitare). El nu știe bine să scrie cod, însă cu ajutorul manualelor de programare și incantațiilor vodoo va scrie cod care aparent rulează corect. Este genul de programator angajat de marile corporații prin intermediul subcontractorilor pentru a putea scăpa mai ușor de acel manager care a devenit un ghimpe în coastă.

monkey-5

Hacker – programator experimentat, stăpânește cel puțin 3 limbaje de programare și studiază încă două. Este în stare să-ți obțină datele bancare, să lase pe PC-ul tău tot felul de viruși, să cheme FBI-ul după ce s-a legat de tot ce ai mai drag în casă, toate acestea după 15 secunde de tastat febril. Sunt adepții scripturilor, iar egoul lor este de neîntrecut.

Neo’s – programator ultra-calificat, atât de bun încât este de ajuns să se gândească la cod pentru ca el să-și producă deja efectele asupra lumii reale. Poate zbura, are abilități telechinetice, știe arte marțiale, poate ridica greutăți enorme, are o anduranță de necrezut pentru cineva care este sedentar și își petrece tot timpul la birou. Scopul lui este de a fi acela ce eliberează lumea de stăpânirea mașinilor. Deoarece el presupune că ne petrecem viața într-o simulare, fiind firesc nevoie de un programator care să fie “The One” pentru a aduce libertatea noastră, a muritorilor.

Matrix-control-centre

Programatorii se tem de câteva lucruri: bug-uri, acțiunea de debugging și code review. Atunci când un programator nu are nici o idee despre ce are de făcut își dorește să devină măcar pentru câteva momente fata de mai jos (Lena) sau și mai bine fotograful ce manevrează acea cameră foto. El se gândește la acest lucru pentru că sub nici o formă nu se apucă de debug în aplicația aceea care-i dă deja bătăi de cap de mai bine de două zile. În momentul transformării în orice altceva decât programator, viața sa ar putea fi mult mai frumoasă și liniștită, s-ar putea bucura în liniște de viață, natură și libertate. Totuși dacă transformarea nu e posibilă atunci se poate bucura de toate acestea într-o simulare pe PC.

lenna

Închei într-un mod plăcut lăsându-te să urmărești “Game of Life” creat de John H. Conway. Programarea este frumoasă însă nu este pentru oricine. Ai nevoie de răbdare imaginație și un simț al umorului bine dezvoltat, plus rezerve bogate de cafea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.