Ocolul Pamantului in 80 de zile – moto

Storm_View_FullBike_FreeStand0003

De când a fost stabilit faptul că Pământul este rotund, multă lume a început să-şi dorească să-i facă ocolul. De data aceasta, direct din secolul 21 vine propunerea: Ocolul Pământului în 80 de zile pe o motocicletă electrică.

Acum ceva timp spuneam despre un avion, Solar Impulse, că a fost construit pentru a dovedi că un avion electric poate zbura în jurul lumii. Se pare că trendul electric se menţine, astăzi vedem în faţa noastră un proiect propus studenţilor de la Universitatea din Eindhoven, acela de a construi o motocicletă electrică capabilă să facă înconjurul lumii în 80 de zile. Această propunere vine cu un nume pe măsură: STORM.

Storm_View_RollingChassis_RaceStand0001

Nu am avut cum să trec peste această ştire deoarece sunt un împătimit al povestirilor lui Jules Vernes, el a stârnit imaginaţia mea dintotdeauna. De la el am aflat prima dată că se poate face înconjurul lumii în 80 de zile. Acum văd că tot mai multă lume doreşte să facă şi să demonstreze acest lucru folosind resursele avute la îndemână, în cazul de faţă pe motocicletă. Ştim că motocicleta este un mijloc de transport rapid, eficient şi amuzant. Ne oferă libertate şi plăcere absolută atunci când vine vorba de deplasare, totuşi nu cred că au fost mulţi aceia ce s-au gândit că ar putea face ocolul lumii pe o motocicletă electrică.

Pornind de la aceste premize această echipă de studenţi a demarat proiectul STORM. Materialul promoţional este atât de interesant că imediat ce l-am parcurs mi-am spus că vreau şi eu o astfel de motocicletă.

Storm_Detail_0005

Fără a mai pierde vremea, să trecem la fapte:

+ motor electric de 35 kW cu vârful de putere la 70kW

+ autonomie de până la 380 km (destul de bine, as putea să o folosesc să fac naveta o săptămână la serviciu fără a fi necesar să o reîncarc spre deosebire de telefonul meu ce trebuie reîncărcat dacă nu zilnic atunci măcar odată la două zile).

+ baterie cu o capacitate de 28kWh.

– cutie de viteze cu două rapoarte. Prima treaptă de viteză oferă cuplu ridicat la viteze mici. A doua treaptă de viteze este optimizată pentru mersul în regim de autostradă.

– transmisia este prin curea.

+ motocicleta a fost concepută pentru a fi confortabilă, deoarece se doreşte să putem parcurge cu ea mai mult de 500km/zi fără a ne obosi prea tare.

Storm_Detail_0002

Fiind o motocicletă electrică, electronica ce o controlează poate fi setată până în cel mai mic detaliu. Astfel momentan sunt create diferite moduri ce sunt adaptate mersului în regim de oraş, un stil sportiv, un mod pentru off-road şi posibilităţi de optimizare nelimitate. Astfel pe aceeaşi platformă vom putea experimenta senzaţii diferite prin simpla apăsare a unui buton. Dacă comparăm cu ceea ce este disponibil în prezent pe piaţă, este ca şi cum am schimba motocicleta sau i-am face un tuning costisitor.

Una peste alta este un concept demn de luat în seamă. Dacă această călătorie va reuşi atunci ea va demonstra din nou faptul că vehiculele electrice au un real potenţial pentru a înlocui echipamentele convenţionale ce utilizează hidrocarburi.

Mai multe detalii pe site-ul dedicat proiectului şi pe site-ul concursului 80DR.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.