BMW S1000RR – trucul cu fata de masa

bmw-s1000rr_truc_01

Este un truc pe care îl vei realiza cu siguranţă într-un weekend, dar vei avea nevoie de multe articole ceramice pentru a-l scoate la capăt. Cu toate acestea, băieţii aceştia fac ca totul să pară atât de simplu, iar rezultatul este minunat.

Trucul cu faţa de masă este din cele mai simple, odată ce ai înţeles cum funcţionează. Cu toate acestea pentru a-ţi reuşi ai nevoie de ceva exerciţiu şi puţină îndemânare.

Să nu ne pierdem în detalii, iată filmuleţul ce face deliciul acestui articol:

Ca să nu mai pierdem vremea, să vedem ce avem de făcut pentru a repeta şi noi acest truc în casele noastre. Sper că în timpul testelor vei încerca să ocoleşti porţelanul scump ce stă frumos şi îţi face cu ochiul dintr-o vitrină.

Paşii experimentului:

1. Întinde o faţă de masă pe o masă (evident), preferabil o masă din lemn a cărei suprafaţă a fost lăcuită. Cu cât este mai fin materialul de finisaj, adică lacul, cu atât va fi mai uşor să replici experimentul. Lasă undeva la 60 centimetrii din faţa de masă să atârne pe direcţia dinspre care vei trage. Odată faţa de masă aşezată, asigură-te că nu sunt cute prezente.

bmw-s1000rr_truc_04

2. Aşează pe masă uneltele, vase, tacâmuri,  un bol cu fructe, tot ceea ce doreşti. Pentru început îţi recomand să te rezumi la un bol în care ai pus câteva fructe (pentru a-l face mai greu).

bmw-s1000rr_truc_01bmw-s1000rr_truc_02

3. Trucul constă în prinderea feţei de masă cu ambele mâini şi a trage de aceasta foarte repede înspre podea. Adică vom trage de faţa de masă de aşa natură încât marginea ei să nu se ridice mai sus de nivelul mesei. Trebuie să tragi în jos, nu doar să smulgi faţa de masă. Încearcă să tragi de faţa de masă pe o direcţie perpendiculară pe masă, nu sub un unghi. Dacă vei trage sub un unghi, faţa de masă va face cute şi va fi foarte dificil dacă nu imposibil să duci trucul la bun sfârşit.

bmw-s1000rr_truc_03

Explicaţia. De ce funcţionează acest truc?

După ce am spart suficientă veselă dis de dimineaţă, ar fi timpul să ne întoarcem la baze şi să înţelegem fenomenul, înainte de a mai sparge ceva veselă duminica după-amiază.

Putem să-i mulţumim domnului Isaac Newton, cel care explică fenomenul fizic ce stă la baza acestui truc. În fapt noi ne folosim de inerţie, este tot ceea ce face trucul să meargă. Domnul Newton a explicat inerţia pe înţelesul nostru şi ne spune că orice obiect aflat în repaus are tendinţa de a rămâne în repaus până când asupra lui se acţionează cu o forţă din exterior. Inerţia explicată pentru un obiect în mişcare ne spune că obiectul respectiv va rămâne în mişcare până când o forţă externă acţionează asupra lui. În cazul nostru, vesela va rămâne pe masă până când o forţă va acţiona asupra ei. Fenomenul este cunoscut drept prima lege de mişcare a lui Newton.

Cu toate acestea în cadrul experimentului putem discuta de două aspecte. Primul aspect este inerţia al doilea este forţa de frecare. Iniţial toate obiectele de pe masă sunt în stare de repaus. Conform primei legi a lui Newton, obiectele vor rămâne în continuare în repaus pe masă. Atunci când începi să tragi de faţa de masă, forţa de frecare începe să-şi manifeste efectul asupra obiectelor de pe masă în direcţia pe care tu vei trage. Pentru că noi folosim o masă cu suprafaţă lucioasă, aceste forţe de frecare sunt suficient de mici pentru a face ca faţa de masă să se strecoare încet şi sigur pe masă şi de sub veselă. Dacă procedezi corect, trucul va ieşi spectaculos.

Totodată dacă ai fost atent la videoclip, vei observa că faţa de masă a fost prinsă de BMW-ul S1000RR mult mai jos decât era tăblia mesei. După bucuria manifestată de protagonişti, înţeleg că au lucrat ceva pentru a le reuşi ceva atât de frumos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.