NandLogic – cască moto inteligentă

NandLogic_smarthelmet_02

Atunci când mergem cu motocicleta sau practicăm sporturi ce necesită o cască de protecţie, dorim să avem la dispoziţie un asistent personal care să ne ajute în ceea ce facem. Casca pe care o aduce în faţă NandLogic este una din cele mai evoluate în momentul de faţă în ceea ce priveşte numărul de dotări tehnice de care dispune.

Casca a fost concepută pentru a fi folosită în mai multe sporturi, nu doar motociclism. De aceea vom putea vedea asupra ei dotări ce se extind şi acoperă cât mai multe din nevoile utilizatorilor.  Casca NandLogic poate fi folosită cu succes la snowboarding, schi, ciclism sau dacă te simţi funky enough poţi să o porţi în timp ce te plimbi prin oraş.

Momentan se află încă în stadiul de prototip, dar ne aşteptăm să o vedem pe piaţă cât se poate de repede. În vară vom putea afla un preţ pentru această cască deoarece s-a anunţat dorinţa de a strânge fonduri, pentru producţia pe scară largă, prin intermediul KickStarter.

Electronica ce dotează casca este condusă de un cip multi-core de tipul SoC (system on a chip), similar din multe puncte de vedere cu cele ce dotează smartphone-urile prezente acum pe piaţă. Cu alte cuvinte ştie să facă foarte multe şi are un potenţial foarte mare pentru dezvoltarea şi integrarea de funcţionalităţi.

Casca dispune de o cameră video frontală al cărui scop este de a înregistra din prim-plan ceea ce se întâmplă. Înregistrarea se stochează pe un card SD. De asemenea avem la dispoziţie o cameră video dorsală, ce va filma tot ceea ce se întâmplă în spatele nostru. Cei care aţi citit Soacra cu trei nurori, scrisă de tânărul Ion Creangă, vă veţi aminti că şi aceasta avea un ochi la spate cu care-şi urmărea nurorile, acea cameră video face acelaşi lucru, se uită în urma noastră şi ne anunţă dacă s-a întâmplat ceva. Ca utilizatori primim informaţii indirecte de la aceasta cameră video, software-ul fiind principalul beneficiar al stream-ului. Totuşi putem vedea filmarea descărcând-o de pe cardul SD.

NandLogic_smarthelmet_01

Stream-urile video provenite de la cele două camere, pot fi interceptat de un software ce rulează algoritmi de recunoaştere al obiectelor. În felul acesta casca poate urmării tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi să ne anunţe când se apropie un obiect potenţial periculos nouă sau de care ar trebui să ţinem cont.

Casca NandLogic integrează un modul GPS, un modul inerţial compus din giroscop şi accelerometru, rezultând un sistem ce este capabil să-şi dea seama de poziţia sa în spaţiu şi să ia măsuri în consecinţă. Astfel avem o funcţie automată ce va activa lumina de semnalizare precum şi lumina de frână ce dotează casca. Din imagini se poate observa cu uşurinţă faptul că, casca este dotată cu led-uri cu scopul de semnalizatoare şi lumini de frână. La aceasta adăugăm un senzor pentru lumina ambientală şi leduri frontale, iar casca poate acum să aprindă pentru noi “farul” încorporat. Acesta funcţionează precum o lanternă frontală, în acest caz nu rezolvă tot ceea ce am dori pentru vedere la distanţă pe timp de noapte, însă ne face mult mai vizibili în trafic şi ne ajută să vedem mai uşor ceea ce se află în jurul nostru.

NandLogic_smarthelmet_03

Casca NandLogic este dotată cu un sistem propriu de climatizare. Acesta este compus din senzori de umiditate şi temperatură, plus un ventilator ce va avea grijă să ne aducă aer proaspăt atunci când ne este prea cald sau avem parte de mai multă umiditate decât ne-am fi dorit.

În prezent eu şi majoritatea dintre voi ne alegem casca în funcţie de zgomotul pe care l-am putea percepe atunci când mergem. Zgomot înţeleg tot ceea ce se produce peste 150km/h şi nu vine doar de la motorul nostru ce toarce fericit. Astfel prevăzând acest lucru, pe lângă un design aerodinamic, casca este dotată  cu microfoane ce monitorizează zgomotul ambiental şi intern activ

Flickr Tags:

ând sistemul de anulare al zgomotului (sistemul noise-canceling denumire după care mulţi dintre noi îl ştim). Acesta este mai complex, deoarece pe lângă atenuarea zgomotului este capabil să detecteze sunete specifice şi să ne alerteze de prezenţa lor. În aceste sunete înţelegem serviciile obişnuite de ambulanţă, pompieri şi poliţie.

Ne putem conecta la cască prin Bluetooth şi astfel să-i mărim potenţialul. În acest mod putem primi şi da apeluri în siguranţă, putem primi indicaţii de la GPS-ul nostru preferat sau putem asculta muzică, deşi nu este indicat în traficul urban.

Pentru mai multe detalii te invit să vizitezi site-ul producătorului şi să urmăreşti videoclipul de mai jos. Până una alta, asfalt uscat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.