3D printed – Kinematics Dress by n-e-r-v-o-u-s

KinematicsDress_01

În prezent imaginaţia este limita în privinţa lucrurilor pe care oamenii le pot construi. O echipă de americani din Massachussetts s-au hotărât să tipărească haine din material plastic cu ajutorul unei  imprimante 3D. Ceea ce a rezultat puteţi vedea în continuare.

Echipa despre care povestesc în aceste rânduri este Nervous System. Ea reprezintă un studio de design ce lucrează îndeaproape cu ultimile noutăţi din domeniul IT pentru a aduce largului public produse extraordinare la costuri cât mai mici. Inspiraţia lor vine din natură şi din procesele ce au loc în mod liber în natură. Pe baza acestora ei dezvoltă aplicaţii software ce simulează şi ajută la crearea noilor produse.

Fără să uităm despre ce este vorba, pe scurt: oamenii au luat un algoritm matematic, l-au folosit pentru realizarea unui model 3D prin intermediul unui software optimizat în mare parte de către ei şi au tipărit cu ajutorul unei imprimante 3D o rochie ce nu necesită asamblare.

KinematicsFold_01

Rochia aceasta este din material plastic, are un grad ridicat de flexibilitate şi este compusă din mici piese interconectate prin balamale. Ceea ce o face deosebită dacă nu specială faţă de alte rochii (toate pot spune) este că software-ul utilizat a luat modelul rochiei şi l-a prelucrat şi pliat pentru a putea fi tipărită folosind o imprimantă 3D convenţională. Probabil ai auzit deja de imprimante 3D de tipul MakerBot Replicator sau Prusa i3. Ei bine, rochia pe care au tipărit-o trebuia să încapă într-o astfel de imprimantă.

Pentru procesarea şi realizarea conceptului de  produs este folosit software-ul Kinematics Cloth, proprietar acestui studio de design. În ceea ce priveşte plierea acestuia, numele destul de intuitiv pe care probabil l-ai ghicit deja: Kinematics Fold. Practic la baza stau algoritmi de modelare 3D, algoritmi de simulare a fenomenelor fizice şi randare de imagine. Unul din algoritmii utilizaţi de aceste aplicaţii este Open Dynamics Engine (ODE). Cu ajutorul acestui modul s-a putut realiza simularea,  reproducerea în format digital a comportamentului rochiei şi a elementelor constituente.

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Sărind puţin peste detaliile tehnice de care sunt atras în mod special, fiecare piesă ce a ajuns să compună rochia s-a realizat sub formă triunghiulară fiind unită de vecina sa cu ajutorul unui model idealizat de balamale. Odată produsul creat şi randat, software-ul începe să plieze rochia aşa cum ar face şi un operator uman. Detectează coliziuniile şi pliază rochia ţinând cont de acestea. Deşi este un proces mare din punct de vedere computational, pentru a reduce timpul de lucru şi erorile, contează foarte mult optimizarea modelului de la care se pleacă. Aici putem să aducem în discuţie geometria, modelarea zonelor Gausiene cu curbură negativă, a zonelor ce au o rigiditate intrinsecă şi automat opun rezistenţă sporită la pliere, ducând la rigiditatea acelei arii. Scopul este de a micşora efortul computaţional şi automat al erorilor ce pot surveni în procesul de calcul. Idee esenţială este că se poate folosi computerul pentru a genera un articol vestimentar, iar după utilizarea unui software dedicat tot ce ne rămâne de făcut este să apăsăm butonul magic PRINT şi apoi magia poate începe cât timp ne continuăm liniştiţi cafeaua.

Puteţi afla mai multe detalii pe site-ul lor, unde de asemenea puteţi admira şi restul creaţiilor.

În concluzie, m-a atras această idee deoarece acelaşi software cu mici ajustări (adică kilograme de cafea din partea inginerilor software) ar putea fi folosit în modelarea maşinii pe care o vom conduce peste 10-15 ani, ar putea duce la un mod nou de abordare al analizelor de imagistică medicală. Posibilităţile sunt nelimitate, imaginaţia ne ajută să le transformăm în realitate. În caz că nu ai văzut încă, intră în albumul de mai sus pentru a vedea câteva animaţii cu această rochie în acţiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.